Beleidsplan breedteteams

Beleidsplan breedteteams junioren seizoen 2024/2025


Auteur: Richard van Nes, coördinator Junioren MHCN

Om ervoor te zorgen dat alle leden goed geïnformeerd zijn over het beleid en de te volgen procedures hebben we dit beleid opgesteld. Dit beleid gaat over het indelen van de breedteteams en de selectieteams voor het seizoen 2024/2025. 


Begripsomschrijving

Actief samenstellen:

Actief samenstellen houdt in dat kinderen met dezelfde kwaliteit en (mogelijk) talent bij elkaar gezet kunnen worden in één team om de persoonlijke groei niet te belemmeren. De sociale context wordt hierbij niet uit het oog verloren, kinderen worden gedurende het seizoen niet naar een ‘lager’ team teruggezet en zullen nooit tegen hun zin in een isolement terechtkomen. Dit noemen we actief samenstellen, oftewel samenstellen op basis van inzet van kwaliteit en talent. Dit actief samenstellen houdt in dat kinderen het hele seizoen gevolgd worden en hun ontwikkeling in een breder perspectief bekeken zal worden. 


Selecteren:

Vanaf de onder 14-lijn leren de spelers stap voor stap keuzes te maken (eigen verantwoordelijkheid nemen) en welke inzet van hen verlangd wordt om wellicht de top te bereiken. Dit betekent dat er selecties gaan plaatsvinden waarbij duidelijk wordt in welk team een speler het meest op zijn/haar plek is, en zo optimaal mogelijk met veel spelplezier kan functioneren. Selecteren betekent dat de eerste teams naar sterkte worden ingedeeld. Deze indeling vindt plaats op basis van nader te bepalen selectiecriteria waarbij gekeken wordt naar de onderdelen techniek, tactiek, fysiek, mentaliteit en sociale vaardigheden. 'We verwijzen u voor verdere uitleg graag door naar het beleidsplan Selectieteams’. 


Selectieteams:

Wanneer er twee of meer teams in een categorie spelen, zal het eerste team het selectieteam zijn. Dit zal dus zijn de: O12-1, O14-1, O16-1 of O18-1


Breedteteams:

Alle teams die niet zijn geselecteerd maar samengesteld zijn, noemen we breedteteams.


Hockeycommissie (HC):

De Hockeycommissie is binnen de vereniging verantwoordelijk voor het technisch beleid en de teamindeling. 


Speler volgsysteem (LISA):

Dit kan gezien worden als een 'spelersbeoordeling'. 2x per seizoen vullen trainers en coaches, onafhankelijk van elkaar deze beoordeling in via de LISA. Op deze manier wordt de ontwikkeling van de speler in kaart gebracht tijdens zijn actieve speelperiode bij MHCN. Bij MHCN noemen we dit 'spelersrapport' TIPS. 

Deze letters staan voor Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid.


Invoeringstraject

In seizoen 2024/2025 zal waar mogelijk, geselecteerd worden in de O12,O14, O16 en O18-lijn. In de jongste jeugd (t/m de O12-lijn) vindt geen selectietraining plaats.


Beleid indeling teams

Het opleidingsbeleid van MHCN is gericht op ontwikkeling. Op technisch gebied is voor MHCN, sportiviteit, plezier in hockey en dat leden zich kunnen verbeteren in de basis. We vinden nadrukkelijk dat plezier in hockey ook voortkomt uit technische en tactische vaardigheden van spelers. Wel of niet winnen of de beste prestatie is van belang, maar wij zien groei van spelers als belangrijkste doelstelling en basis voor plezier in hockey. Spelers en speelsters moeten zien dat ze vooruitgaan en ervaren vooruitgang van individueel spel en dat van het team. We willen randvoorwaarden scheppen waarbij spelers, speelsters, trainers en coaches zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. 


De ontwikkelingen van spelers houden wij bij in een spelervolgsysteem. Dit speler volgsysteem is via de TIPS geïmplementeerd in de website Lisa waardoor alle beoordelingen geautomatiseerd worden opgeslagen en bewaard. Met behulp van het selectiebeleid en de selectieprocedure worden leden ingedeeld in teams, zodat ze zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. 


Kinderen kunnen heel onregelmatig/onvoorspelbaar zijn in hun ontwikkeling. Zo kan een speler van 12 jaar als talent gezien worden maar in de jaren daarna stil staan in ontwikkeling terwijl een ander een laatbloeier is en zich pas op oudere leeftijd in de picture weet te spelen. Wij kiezen voor een beleid waarin de signalen zodanig zijn dat elk lid op de club daadwerkelijk ervaart dat hij/zij ten alle tijden kans maakt om in een eerste team te spelen. 


Door teams nagenoeg af te sluiten, ontneem je van de niet-selectiespelers de horizon en dus ook stimulans om zichzelf uit te dagen en te ontwikkelen. 

Kortom, wij willen tastbaar aan de leden laten zien dat er voor iedereen aandacht is.

De doelstelling van de breedteteams / selectiebeleid is ervoor te zorgen dat:

● Elke speler/ speelster krijgt de kans zich in een veilige en krachtige leeromgeving optimaal te                ontwikkelen en in een voor hem/haar passend team geplaatst te worden.

● En voor meerdere jaren, in elke lijn selectieteams bestaan en dat de breedteteams ook met veel            plezier kunnen hockeyen. 


Uitgangspunt van het selectiebeleid en de bijbehorende selectieprocedure zodat voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: 

● Selecteren doen we zoveel mogelijk op input van trainers, coaches, lijncoördinatoren en het htm. 

● De selectieprocedure verloopt integer. 

● Iedereen heeft gelijke kansen. 

● In principe wordt bij de selectieprocedure de leeftijdsgrens van de KNHB gehanteerd. 


Verantwoording selecteren of samenstellen

MHCN heeft, zeker bij de meisjeslijn, een relatief grote jeugdafdeling. De jongenslijn heeft nog een onvoldoende sterke basis, (d.w.z. meerdere teams per categorie) waardoor er geen ruimte is voor selecteren in alle categorieën. Dit is van groot belang voor wat betreft het selectiebeleid. Daarom is actief samenstellen voor de jongenslijn de beste optie. De meisjeslijn daarentegen is breed genoeg om te selecteren, mits er minimaal 2 teams per categorie zijn. 


In de O8-lijn en de O10- lijn gaat MHCN de teams samenstellen. In de O12- lijn en bij de jongens kan actief worden samengesteld. In de O14-lijn, O16-lijn en O18-lijn wordt geselecteerd.


Verschil tussen actief samenstellen en selecteren:

MHCN volgt het standpunt dat kinderen van de basisschool een gelijke kans van ontwikkeling verdienen. Binnen dit kader kan ieder individu zichzelf ontwikkelen (Talentherkenning). Daarnaast gaat het in deze leeftijdsfase vooral om kinderen enthousiasmeren voor de hockeysport en hen een aantal basisvaardigheden aanleren (technieken, respect voor elkaar, trainingsdiscipline, elkaar helpen, zorg voor eigen lichaam, etc.). 

Tenslotte is het van belang dat kinderen leren samenwerken en leren accepteren dat iedereen anders is en de één wat beter is in het ene en de ander weer in iets anders. Dat leer je vooral in groepen waar de diversiteit groot is. 


Laat vooral kinderen die op basis van vriendschappen zich melden bij elkaar in een team komen. Er wordt in de regel nooit één kind uit een team gehaald. Tenzij de onderlinge verhoudingen in een team niet goed is.


Het actief samenstellen vindt plaats vanaf het moment dat een kind van de 10-lijn naar de O12-lijn gaat en bij de gehele junioren-jongenslijn (indien er te weinig jongens of in de toekomst te weinig meisjes zijn om tot selectiebeleid over te gaan).


De Hockeycommissie beslist samen met het HTM uiteindelijk over de selecties. 

De breedteteams worden op basis van samenstellen geformeerd met de Hockeycommissie, HTM en de lijncoördinatoren.


Om goed te kunnen selecteren gaat het niet alleen om het beheersen van kennis en vaardigheden maar vooral om de toepassing ervan. Een speler kan heel goed bijvoorbeeld de low slice backhand beheersen maar weet deze vervolgens niet goed toe te passen in het veld. Is het dan een talentvolle speler? Daarom zijn de drie volgende componenten van belang:

● Kennis en vaardigheden: de minimale richtlijnen staan in de selectiecriteria;

● Toepassing van het geleerde: weet de speler de juiste keuzes te maken en is een speler bereid in een team te spelen en daarna te handelen;

● Intrinsieke motivatie: is een speler bereid te leren en zich te ontwikkelen.


Uitgangspunten indeling teams: 

1. De eindverantwoordelijkheid voor de samenstelling van de teams ligt bij de Hockeycommissie.

2. De coaches, trainers en lijncoördinatoren hebben een adviserende rol in de teamsamenstellingen.

3. Wij streven naar: 

● Het aantal leden van een team bestaat in principe uit maximaal 9 bij een 6-tal, maximaal 11 bij een 8-tal, maximaal 16 bij de O12-lijn, O14-lijn, O16-lijn en de O18-lijn deze spelen met een 11-tal jeugd. 

● Bij de selectieteams zijn we streng ten aanzien van aantallen en in de breedteteams zoeken we de ruimte.

4. Bij de samenstelling in de jongste jeugd wordt in onderstaande volgorde gekeken naar:

● Leeftijd/schoolgroep

● De jongste jeugd mogen nog als mixteams worden ingeschreven

● Sociale context, vriendjes en vriendinnetjes

5. Selectieteams zijn de 1e teams in een lijn. In deze teams spelen in principe de beste spelers die bewust gekozen zijn en gekozen hebben voor prestatiehockey. De overige teams in de lijnen zijn          breedteteams. 

6. Nieuwe leden die van een andere club komen, kunnen wel in een selectieteam geplaatst worden maar die moeten dan wel eerst door het HTM zijn beoordeeld.

7. Een coach, trainer, lijncoördinator, htm of bestuurslid hockey kan nooit aan een individu een          toezegging doen met betrekking tot plaatsing in een team.


Procedure teamindelingen jeugd – breedteteams:

De huidige coaches en trainers worden gevraagd onafhankelijk van elkaar aan de hand van TIPS hun team twee keer per seizoen in kaart te brengen. 

Er zijn twee redenen om een voorlopige teamsamenstelling te wijzigen:

1. Bij vertrek van teamleden

2. Bij aanmelding van nieuwe leden


Tijdsplanning procedure teamindeling jeugd:

1. De Hockeycommissie overhandigt vóór 30 november van het betrokken seizoen alle coaches en    trainers een link van TIPS waarin de gegevens van de spelers van het team worden ingevuld. Tevens    voegen ze een toelichting over de procedure toe.

2. Uiterlijk 30 december moeten de coaches en trainers de TIPS formulieren ingevuld hebben via de site of app.

3. Begin april ontvangen alle trainers en coaches wederom het beoordelingsformulier van de              Hockeycommissie waarin opnieuw de gegevens van de spelers van het team moeten worden                ingevuld.

4. Uiterlijk 1 mei dient men de formulieren via de site of app ingevuld te hebben.

5. Aan het einde van de competitie wordt de data voor de selectieprocedure bekendgemaakt, waarna  selectietrainingen volgen. Dit geldt voor de O14, O16 en O18 lijn. 

6. Na de laatste competitiewedstrijd (begin juni) wordt er hard gewerkt om de voorlopige teamindeling zo snel mogelijk te publiceren. 

7. Voor de start van de voorcompetitie worden de teams definitief gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid worden eind juni alle O12 t/m O18 teams bekendgemaakt in de MHCN-app. Ook de O9 en O10 zullen dan zichtbaar zijn. De specifieke datum wordt gedeeld zodra deze bekend is. 


Vragen?

Vragen over het beleidsplan breedteteams? Neem contact op met de lijncoördinator van de hockeylijn waarin jij (of je kind) speelt of mail naar junioren@mhcn.nl of hockeycommissie@mhcn.nl.


Share by: